digital minimalist

Water, vuur en technologie…

Iedereen kent de gevaren van vuur. Je gebruikt geen vuur bij een tankstation en je houd je peuter uit de buurt van de barbecue. Ook de gevaren van water zijn bekend. Kleuters laat je niet alleen in zee zwemmen en bij overstromingen sla je op de vlucht of neem je maatregelen.

Tegelijkertijd zijn vuur en water essentieel om te overleven. Bij goed gebruik van vuur biedt het warmte om te overleven, eten te koken of energie op te wekken en water is de eerste levensbehoefte van al het leven op aarde. Het is duidelijk: beide hebben aangetoond vriend en vijand te zijn.

Vuur en water zijn ons door de natuur geschonken, maar we hebben zelf een fenomeen ontwikkeld dat prima in dit rijtje past: technologie. In de eerste plaats is technologie onmisbaar geworden en biedt het ongekende mogelijkheden om ons leven in vrijwel alle opzichten te verbeteren. Tegelijkertijd heeft technologie de potentie om ons leven op allerlei manieren te ontwrichten.

In ons dagelijks leven en werk staan vooral de mogelijkheden voorop. In mijn werk als online marketing consultant is het verleidelijk om louter in het optimisme over technologie mee te gaan en om weg te kijken voor de nadelen. Want ja, ook ik geloof dat technologie in staat is om grote problemen van vandaag en morgen op te lossen. Om maar wat te noemen: Blockchain technologie zal gaan zorgen voor een snellere en veiligere registratie en overdracht van eigendommen, AI zal artsen gaan helpen bij het nemen van (betere) beslissingen en sensor technologie zal ervoor zorgen dat we energie, geld en andere resources kunnen besparen.

Toch is er mijns inziens een meer kritische houding nodig. Niet om vooruitgang te blokkeren, maar net als bij water en vuur kan het erg gevaarlijk zijn om alleen te rekenen op de positieve kanten. En dat begint bij het maken van bewuste keuzes rondom ons eigen gebruik van technologie. Je smartphone, social media, internet. Gebruik jij technologie en ‘digitaal’ om je leven beter, effectiever of leuker te maken, of ben je de speelbal van alles wat digitaal is?

Als Digital Minimalist ga ik op zoek naar de (essentiële) voordelen van technologie en daag ik mezelf én anderen uit om alles wat daarvan afleidt te elimineren.

Uit ervaring kan ik zeggen dat dit een proces is. Je hebt niet van de ene op de andere dag de controle (terug) over je mediagebruik. Het kost tijd en oefening om de grens te vinden tussen nuttig mediagebruik en digitaal tijdverdrijf en als je die grens gevonden hebt gaat het elimineren van digitaal tijdverdrijf niet vanzelf. Toch is het de moeite waard. Probeer eens digitaal te minimaliseren, begin klein. Leg je smartphone tijdens de lunch in een lade, kijk een dag niet op Facebook.

Kun je hier wat hulp bij gebruiken?

In de wekelijkse Digital Minimalist Podcast interview ik mensen die ook mij kunnen helpen om bewuster om te gaan met technologie. Daarnaast spreek ik mensen die in bredere zin een verfrissende kijk op het leven hebben. Door de gesprekken met deze mensen op te nemen probeer ik de lessen die ik opdoe te delen met anderen die graag de controle (terug) krijgen. Ik hoop dat je er iets aan hebt!