digital minimalist

Netflix langs het voetbalveld

Vandaag hoorde ik een commercial van T-Mobile. De commercial ging over een mooi product: Unlimited. Onbeperkt internet, bellen en sms’en in Nederland voor € 35,- per maand. Én 3 maanden Netflix.

Topdeal. Niets mis mee.

Behalve de boodschap die de marketeers hebben bedacht om Unlimited te promoten. De strekking is als volgt.

“Bij T-Mobile begrijpen we dat de voetbaltraining van je zoontje soms niet zo interessant is. Daarom kun je met Unlimited onbeperkt series en films kijken langs de lijn.”

Mobieltje in de hand, lekker streamen.

Nu begrijp ik best dat dit een voorbeeld is. Als klant van T-Mobile heb je met Unlimited altijd en overal internet en dat moest de marketingafdeling maar eens met een pakkend voorbeeld duidelijk maken. Dat is gelukt, maar persoonlijk vind ik het voorbeeld tamelijk slecht gekozen. Onbegrijpelijk zelfs.

Als ik mensen uit het onderwijs spreek, hoor ik alarmerende verhalen. Kinderen raken steeds jonger en steeds vaker verslaafd aan hun mobieltje. Ik hoor verhalen van docenten die hun leerlingen nauwelijks meer uitgelegd krijgen waarom 24/7 online zijn een slecht idee is. Ik sprak laatst een docent van een middelbare school die een kind aansprak op het gebruik van een mobieltje in de klas. Het kind begreep het probleem niet, en de reden was – vanuit het kind – nog begrijpelijk ook. “M’n vader zit onder het eten ook z’n mail te checken op de iPad.”

We zijn blijkbaar op het punt gekomen dat ouders langs de lijn staan te Netflixen omdat ‘de training niet interessant is’. Ik denk dat we dan ook niet lang meer hoeven te wachten tot kinderen gaan Fortniten als papa een onderwerp wil aansnijden dat voor het kind ‘even niet zo interessant is’.

En hoe kunnen we dat de kinderen kwalijk nemen, als we als volwassenen dit soort ideeën hebben bij het gebruik van technologie?

Telecomprovider Ben doet het wat mij betreft een stuk beter. Wijzen op het bewust gebruik van je mobieltje. En tips geven om klanten een handje te helpen.

Chapeau, Ben. Jammer, T-Mobile.