Hoe en waarom ik Digital Minimalist werd

Mijn verhouding met technologie is nogal problematisch. Enerzijds ben ik dol op technologie – ik heb er zelfs m’n werk van gemaakt. Anderzijds brengt technologie veel onrust; altijd bereikbaar zijn en altijd op zoek zijn naar de nieuwste gadgets zorgt voor een enorme afleiding.

Begin 2017 merkte ik dat ik steeds meer verslaafd raakte aan ‘digital’. Ik had net m’n bedrijf Nordhaven opgericht en ik bracht steeds meer tijd door met m’n smartphone. En zeker niet alleen voor nuttige of leuke telefoongesprekken, ik was vooral bezig met gedachteloos scrollen door nieuws en social media apps. Ik kreeg steeds meer moeite om mezelf te concentreren; 60 minuten aaneengesloten werken zat er nauwelijks meer in.

Toen ik me hiervan bewust werd, besloot ik mijn digitale leven te minimaliseren. Dat begon met dingen als:

  • iPhone wat vaker links laten liggen
  • Rigoureus minderen met Social Media
  • Minder ‘schermtijd’
  • Notificaties uitzetten
  • Alleen mailen in bepaalde tijdvakken
  • Etc.

Fast forward naar vandaag kan ik zeggen dat deze beslissingen me oneindig veel meer rust, overzicht en focus heeft gegeven.

Ik merkte dat ik niet de enige ben die last heeft van een digitale verslaving. Vooral onder millennials zijn de problemen groot. (Jongere) mensen voelen zich opgejaagd en gestresst en hebben steeds meer moeite met concentreren.

Het raakt me als ik zie dat mensen hun technologie-gebruik niet onder controle hebben en daardoor hun talent niet ontdekken of niet kunnen verzilveren.

Ik besloot daarom mijn ‘journey’ te delen. Niet omdat ik een specialist ben of omdat ik alle antwoorden heb. Er zijn dagen dat ik volledig terugval in m’n oude, slechte gewoonten en de hele dag druk ben met m’n smartphone. Maar ik probeer iedere dag iets te leren en stel mezelf steeds weer vragen over m’n eigen gewoonten. Door mijn lessen te delen hoop ik jou te helpen om je digitale leven (weer) onder controle te krijgen, zodat je zelf weer de baas bent over je tijd en acties.

Ik hoop dat je er iets aan hebt!